De melkweg van Friesland

Ooit stroomden er met de Marne en de Middelsee twee (binnen)zeeën tot diep in Friesland. Het gebied tussen Franeker, Sneek en Bolsward werd dagelijks beïnvloed door eb en vloed.

De Friezen waren inventief en bewerkten het vruchtbare land, bouwden dijkjes en terpen. Het resultaat: eindeloze weilanden.
Het land was geschikt geworden voor melkvee, zodat hier de Friese zuivelindustrie ontstond. In Wommels in museum It Tsiispakhûs vinden we de geschiedenis van melk, kaas en boter uit De Greidhoeke.
Cultuurhistorie om van te smullen!

Tegenwoordig brengen de vaarten vooral plezier. Wie dat kan weten is Jelle de Boer.
In de jaren 70 bracht hij zelf de melk van de Sinteklazepleats naar de fabriek in Wommels. De laatste melkvaarder van De Greidhoeke, Rein Strikwerda, in dienst van de melkfabriek was gestopt. In een gesprek met Jelle leren we dat het water ons vroeger overal bracht. Jelle : “Nu doen we het meeste vervoer over de weg en met vrachtauto’s en kunnen we ons niet indenken dat de sloten waar we nu met ons motorbootje varen, ooit de belangrijkste weg was om melk en kaas van de boer naar de fabriek te brengen”. Vervolgens werden de kazen vanuit de fabrieken weer over het water bij de kaaspakhuizen gebracht. Deze huizen zijn in De Greidhoeke te herkennen aan de halfronde boogramen’.

Klein Venetië in Friesland

Voor de inwoners is het vaak ‘gewoon’ dat ze aan een kleine open vaarwater wonen en met een motorbootje er op uit kunnen – heel Friesland ligt aan hun voeten.
… er op uit met motorbootje of luxe sloep!
Picknickmand mee. Koelbox voor wijn en een paar biertjes mee. Kids zwemvest aan.
Waar is het mooier genieten dan op het water, met kronkelende vaarten door dorpen en verscholen waterweggetjes?
In De Greidhoeke is dat nog echt te ontdekken!

Op diverse plekken in De Greidhoeke is het mogelijk om een bootje of sloep te huren.

Idee voor een vaarroute

Hieronder een routesuggestie voor een heerlijk dagje varen in De Greidhoeke.
Huur uw boot bij 1 van onderstaande bootverhuurders. Een recent opgeschoonde route in de Greidhoeke is zeer de moeite waard om te ontdekken. Begin bijvoorbeeld bij It Krúswetter in Easterlittens. Vanuit Easterlittens vaart u via de Bolswarderfeart richting Natuurgebied het Skrok. Via het authentieke dorp Easterein (horecastop bij Nofl ik Easterein) vaart u door naar Hidaard.
U komt dan vanzelf in de Elfstedenstad Bolsward. Hier kunt u even de benen strekken of de diverse gezellige terrasjes of winkeltjes bezoeken . Via Burchwert en vervolgens Wommels vaart u in de middag terug naar Easterlittens. U kunt deze route ook starten in Bolsward (boothuur via Bootverhuur Bolsward) of Reahus (boothuur via Camping de Finne).

Deel dit verhaal:

Gerelateerde berichten

De Greidhoeke, een onontdekt gebied
in het hart van Friesland!

In het groene midden van Friesland ligt de Greidhoeke. Je vindt hier weilanden met Friese koeien en de grutto in een van de verschillende natuurgebieden. De Greidhoeke is een waterrijke streek. Met specifieke terpdorpjes gelegen aan vaarten en sloten, die gebruikt werden voor de aan- en afvoer van melk.