Smullen op z’n Fries

Een zondagmiddag in augustus, zonnestralen verwarmen het groene hart van Friesland. Geen twijfel mogelijk, dit is hét moment voor een fietstocht.
“Zullen we? Of fietsen we toch maar door?”

Eentonige betonplaten doen niets af aan de Friese zomer; hier en daar piept zelfs een madeliefje tussen de barsten door. Kwam ik hier als veertienjarige om voor me uit te staren, boeken te lezen, te schaatsen en tijdens warme zomers te zwemmen. Tegenwoordig fi etsen we als gezin dezelfde route; de Zwette en het ‘Swettepaad’, het smalle fi etspad tussen Leeuwarden en Sneek.
Halverwege lonkt een terras, een gloednieuw terras nog wel bij een markant pand aan de legendarische elfstedenroute en bovendien in een historisch landschap; het water van de zeearm Middelsee
klotste hier in de middeleeuwen.

Deze leidt ons langs de Swette en het smalle fi etspad tussen Leeuwarden en Sneek. Halverwege, waar in de middeleeuwen het water van de zeearm Middelsee klotste, lonkt een gloednieuw terras.

Eén blik op het terras is voldoende om de remmen in te drukken en het oude afsluitdijkje af te rollen. In de luwte, met het gezicht in de zon, een blik op de kaart; Tsjerkebier, dat lijkt ons wel wat. Het blonde biertje blijkt gebrouwen te worden van Fries grondwater en met duurzame energie van eigen bodem.
“Brouwen ze dat hier? In Oosterwierum?
Jazeker en nog wel in de plaatselijke voormalige timmerfabriek, wát een ontdekking.

Wat blijkt, Friesland herbergt verschillende bijzondere bierbrouwerijen; Hoogste tijd voor een Beer & Spice route over de bodem van de oude zee!

1. Us Heit – Weidumerhout, Weidum

Het smûke terras aan de Swette oogt aantrekkelijk en wordt onze eerste stop.
Heechhout is de Friese benaming voor een hoge, smalle brug; de brug waaraan dit hotel zijn naam dankt is één van de eerste aan de legendarische 11-stedenroute.
De kaart van Us Heit is uitgebreid; van hout gelagerd bier tot een Nuchtere Heit. We kiezen voor een pilsener (5%) van de tap; friszacht en zuiver van smaak. Een goede starter voor onze tocht.

2. Tsjerkebier – De Dille, Easterwierrum

De Blond (5,8%), Dubbel (7,4%) en Tripel (8,1%) nemen je mee naar de tijd van weinig diepzinnige preken tot rood aangelopen dominees. Het bier is onder andere verkrijgbaar in Easterwierrum. De blond is verfrissend, niet te zwaar maar gezellig aanwezig.
Het duurzame aspect, de lokale ingrediënten én de brouwerij geven Tsjerkebier een 2de plaats in deze top 5.

3. ‘t Waterpoartsje – It Foarûnder, Snits

Bier met un goëd gefoël. Maar ook bier bij ons om de hoek, uit Sneek! Stichting ’t Waterpoartsje heeft een doel: Bierbrouwen als stimulans voor plezier en het vergroten van maatschappelijke betrokkenheid in de Sneker gemeenschap. De cerveza (4,5%) is een zomers biertje met een heerlijk ‘hopje’ in de afdronk. Een fijn biertje tijdens warme dagen.

4. Grutte Pier – Greate Pier, Kimswerd

In het geboortedorp van de beroemdste Friese vrijheidsstrijder, parkeren we onze fietsen vlak naast het evenbeeld van deze krijgsheer. In Hotel Greate Pier serveert men, hoe kan het ook anders, Grutte Pier bier. Grutte Pier is verkrijgbaar van Blond (4,5%) tot Kracht in de Nacht (10%). De nasmaak van Kracht in de Nacht is lang en verwarmend.

5. Planetenpils – De Poort van Franeker- Franeker

Een Eiskoude Franeker Planetenpils, met een knipoog naar de vermaarde amateurastronoom; Eise Eisinga. Verkrijgbaar als gewoon biertje en in het seizoen ook als bock (6%); een aanrader voor de liefhebber.
De Planetenbock heeft een licht aroma van gebrand mout en een vleugje karamel.

Deel dit verhaal:

Gerelateerde berichten

De Greidhoeke, een onontdekt gebied
in het hart van Friesland!

In het groene midden van Friesland ligt de Greidhoeke. Je vindt hier weilanden met Friese koeien en de grutto in een van de verschillende natuurgebieden. De Greidhoeke is een waterrijke streek. Met specifieke terpdorpjes gelegen aan vaarten en sloten, die gebruikt werden voor de aan- en afvoer van melk.