Wandelroute

St. Odulphuspad

Wandelen in de voetsporen van de heilige Sint Odulphus…De Jonge Odulphus trok in de 9e eeuw vanuit Brabant naar Friesland om de inwoners te kerstenen: hij wilde het heidense volk bekeren tot het christendom.

Het St. Odulphuspad brengt de nalatenschap van Odulphus weer tot leven. Deze eigentijdse wandelroute van ruim 260 kilometer, gaat langs mooie, deels onverharde paden.

Een bijzondere wandeling door Zuid West Friesland, in 15 trajecten. Door het weidse landschap, de Friese elfsteden en liefelijke dorpjes.

De route gaat voor een deel door de Greidhoeke. Met stempelposten in Easterwierrum, Mantgum, Easterlittens en Reahus.

Het St. Odulphuspad biedt je prachtige wandelingen in allerlei landschappen. Het St.Odulphuspad is een wandelroute of pelgrimsroute van 260 kilometer door Zuidwest-Friesland, Gaasterland en de Greidhoeke. Het St.Odulphuspad bestaat uit 15 trajecten. Ieder traject heeft een eigen thema met als doel om je kennis te laten nemen van dit bijzondere gebied, met verrassende wisselende landschappen en bijhorende kwaliteiten, rijke kerkelijke geschiedenis en verrassende historische feiten daarover. Het St.Odulphuspad biedt je een pad om ‘op weg’ te zijn en een kans om stil te staan bij wat echt belangrijk is in je leven. Met het St.Odulphuspad stap je uit de alledaagse stroom van het leven. Je stapt in op de stilte, bezinning en verwondering. Zie ook de video hieronder over het Friese landschap en wandelen.

Het boek bevat alle informatie om het St.Odulphuspad te kunnen wandelen. In het boek staan prachtige foto’s van de verschillende trajecten. Daarbij is een (gratis) app ontwikkeld die informatie en wetenswaardigheden geeft over de trajecten. De app en de gids zijn samen essentiële onderdelen voor de maximale beleving van het Odulphuspad.
De route wordt gekenmerkt door een drietal kernwaarden en thema’s respectievelijk:

– Stilte
– Rust
– Ruimte
– bezinning/spiritualiteit
– landschap
– cultuurhistorie

De thema’s en de kernwaarden zijn de ‘dragers’ van de route. Zij vormen de belangrijkste uitgangspunten voor het wandelen. Maar de route kan natuurlijk ook door jou worden gebruikt om op allerlei andere manieren te genieten van de paden, wegen, dijken, landschap en cultuurhistorie. Bijvoorbeeld door gewoon het beleven van de natuur langs de paden.

Ervaar onderweg de gastvrijheid van de streek of bezoek een museum of attractie Daarnaast komt de route door 7 van de elfsteden.
De Greidhoeke is in de route opgenomen vanwege de gaafheid van de landschappen, haar kerkelijke geschiedenis en bijzondere initiatieven. Gaasterland is opgenomen omdat het een totaal afwijkend landschap binnen Zuidwest-Friesland heeft. Hier lag de bakermat van St.Odulphus’ werk en van hieruit strekte de invloed van het St.Odulphusklooser zich uit over Zuidwest-Friesland en daarbuiten.

In oktober is de laatste nieuwsbrief verschenen. Deze en alle eerder verschenen nieuwsbrieven kun je lezen op deze nieuwspagina. Op deze facebookpagina tref je nu alle nieuws en wetenswaardigheden aan.

Route details

Varieert
17-21 km