Op Verhalenavond ontmoet heel Friesland elkaar om te luisteren naar verhalen. Verhalen in huiskamers, ziekenhuizen, cafés, overheidsgebouwen, bibliotheken, bij verenigingen en bedrijven.

Het thema van dit jaar is ‘Taal fan myn hert’ en dat is niet zomaar. Op 16 november 1951 werd er een strijd uitgevochten om de positie van de Friese taal: de moedertaal, de taal van het openbaar bestuur. Politicus en journalist Fedde Schurer moest zich in het Paleis van Justitie verantwoorden voor een hoofdredactioneel artikel waarin hij protesteerde tegen het verbod Fries te spreken in de rechtszaal. Buiten werden knuppels, motoren met zijspan en waterkanonnen ingezet om de demonstranten te bestrijden. De dag werd al snel bekend als Kneppelfreed (Knuppelvrijdag) en kreeg landelijke aandacht. Dit was het begin van de emancipatie van het Fries. Maar het Fries is niet de enige taal in Fryslân, er worden hier wel 150 verschillende talen gesproken!

Verhalen met het thema ‘Taal fan myn hert’ kunnen dan ook gaan over jouw moedertaal en afkomst maar ook over herinneringen aan de kindertijd, een vurige passie of over liefde voor een speciale taal, het missen van ‘thuis’, over een vakantie in een ver land waar opeens Fries wordt gesproken of over gekke woorden die opa of oma gebruiken.

Kijk voor alle deelnemende locaties op: verhalenavond.nl