EXPOSITIE Aldert van der Poort

Dit jaar is het 250 jaar geleden dat Aldert Jacobs van der Poort is geboren. Deze Dokkumer schilder die al op 36-jarige leeftijd overleed, was een veelzijdig kunstenaar. Van hem is vrij weinig werk bekend, maar wat er is, is van hoge kwaliteit.

In 1800 vertrok Van der Poort naar Leer in Oost-Friesland, waar hij als verver werkte en later schilderlessen gaf. In 1803 keerde hij terug naar Leeuwarden waar hij tot zijn dood in 1807 werkte. Zes grote behangsels van zijn hand hangen in het Fries Landbouwmuseum. Ze zijn opmerkelijk vanwege de zeldzaamheid. Tussen het einde van de zeventiende eeuw en het begin van de twintigste eeuw zijn er namelijk bijna geen landschappen in Friesland geschilderd. In de ontwikkeling van de Nederlandse landschapsschilderkunst, nemen ze zodoende een bijzondere plaats in.

Naast deze werken toont het museum vanwege dit jubileum onder andere portretten en een groot aantal schetstekeningen. Dit alles passend in het thema ‘Ode aan het landschap’. De tekeningen zijn afkomstig uit het Fries Museum en Historisch Centrum Leeuwarden (HCL.).

Er zijn nog twee schilderijen van hem bekend in een museum in Vienne (Frankrijk) en twee in het Frans Hals museum. Deze werken zijn in slechte staat en moeten gerestaureerd worden. Deze zijn dus helaas niet toonbaar.

De expositie loopt van 20 oktober tot einde dit jaar. Vanaf 1 november is het museum alleen in de weekeinden geopend.
Kijk op onze website voor openingstijden, aanmelden bezoek en de route: www.frieslandbouwmuseum.nl

Het Fries Landbouwmuseum vond enige tijd geleden in Amerika een verloren gewaand schilderij uit 1804 van Aldert van der Poort.
De Ottema Kingma Stichting was bereid het aan te kopen en in langdurige bruikleen te geven. Het is nu voor het eerst te zien. De naam van de dame op het portret is onbekend.